Hodnotenie dýchania

Na čo sa zvyčajne sústrediťThe Art of Breathing | Empress Tea

začnime veľmi jednoducho…

Objavme náš NOS. Nos je jedinečný…používajme ho:

zohrieva, čisti, zvlhčuje vzduch, to sa pľúcam páči… pomáha dôležitej výmene plynov.

V pokoji by sme mali nadychovať a vydychovať nosom, pokiaľ sa nezačneme intenzívnejšie hýbať alebo cvičiť…vtedy by mali ústa začať pomáhať nosu.

Inak si ústa nechajme na jedenie a rozprávanie, nie na dýchanie

ideme trocha počítať…

Za normálnych okolnosti by sme mali dýchať frekvenciou od 6-8 do 12-14/min.

Keď hodnotíme frekvenciu, hodnotíme spontánnosť- najlepšie bez toho aby pacient o tom vedel…radšej vydržme počítať celu minútu ako pol minúty dvojmo.

Mám trocha obavy v tomto kontexte navrhovať hodnotu frekvencie dýchania. Každý je rozdielny.  Avšak hodnota nad 14/minútu by sa mala už spomaľovať.

Ak vaša frekvencia dýchania sa blíži k 20/min. … je to definitívne zrýchlene dýchanie: tachypnoe: treba pátrať po príčine…

ak mate potvrdenú chorobu pľúc, zrejme potrebujete dýchať vyššou frekvenciou, ale to neznamená, že tu nie je priestor na zlepšenie.

Ideál nosom 8-10/minútu: mladšie a zdravšie.

Dobre, prídeš a povieš: „mám frekvenciu 10/min“. „Perfektne“ odpoviem, ale keď sa pozriem ako dýchaš, vidím ako posúvaš príliš veľa vzduchu každým dychom, plníš pľúca na plno. Vyčerpávaš rezervy. To nie je správne.

Dýchanie je komplikovanejšie ako len počítanie.

Veľkosť dychu (objem a prietok) je tiež dôležitý…ak dýchame zhlboka pravdepodobne pumpujeme veľa CO2z tela, hyperventilujeme.

Zdravý nádych, približne 500 ml každým dychom, nepotrebujeme viac.

Ideme sa na to pozrieť zblízka- dychový vzorec

V pokoji by dýchanie malo byť sotva znateľné: dolné rebrá a brucho sa ľahko dvíhajú a klesajú. tvoje dolné rebra a brucho…to nás privádza k bránici: kupole oddeľujúcej hrudnú od brušnej dutiny. Membrána bránice pracuje bez aktivity ramien a šije

Niektorým ľudom sa hýbe brucho viac dopredu, ďalším sa viac rozvíjajú rebra do strany… je to v poriadku. Hľadáme rozumný pomer, proporciu. Hlavný je smer nádychu…dole, nie hore, výdychu hore a nie dole

vidíš vzorec? niečo neladí? je niečo navyše?

Aké teda má byť dýchanie?

Objav normu. Uvoľnené, rytmické a pokojné! Bez prebytočného napätia…nie ramena, nie šija, nie zovreté pery, zaťaté zuby, nie vypúlene ci vtiahnuté brucho bez súhybu hrudníka.

Nepotrebuješ bandážovať jadro, vťahovať brucho. Nebuď rigídny. Nezabúdaj byť pri výdychu pasívny…nevyfukuj!

Každý dychový cyklus by mal vyzerať rovnako, ako morské vlny. Príliv a odliv. Dovnútra a von. Rovnako. Slobodne. Výdych mierne dlhší ako nádych. Dopraj mu čas na návrat! Mierna pauza na konci výdychu. Perfektne!

Poďme ešte počúvať…

Dýchanie by nemalo byt počuteľne. Ak ho počujete niečo môže byť v neporiadku.

Plný nos alebo príliš veľa vzduchu a príliš rýchlo.

Dýchanie cez ústa, pískanie, vŕzganie, poťahovanie, odkašliavanie…povzdychy, chropky, zívanie, funenie, chrápanie…iné pazvuky.

Klaďme dobre otázky…

cesta k príčine…prečo došlo k odchýlke od normálu?

roky stresu? posturálne zmeny? zle návyky?, tehotenstvo? bolesť? staré zranenia? nachádzame medicínsku príčinu? lieky? preťaženie? ako je to pri záťaži? akým spôsobom artikulujete? akú máte profesiu? používate hlas cely deň? závislosť na telefóne? otázky sú rôzne a zdajú sa byť nekonečné.

 Čo s tým urobíme?

Ak vaše dýchanie je dysfunkčné je doležíte aby do neho robil zásah niekto, kto rozumie komplexicite problému s prihliadnutím na dlhodobé výsledky.

Potreba zmeny…sústreďme sa na dýchanie nie na svaly…upravte dychový vzorec

Dychajte dobre!

Marián J.

Ako hodnotíte tento článok?
2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5 (2 votes, average: 4,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.