Praskajúca klenba

Pac. ŠJ 52 ročný

 subj.: pred pol rokom si podvrtol ľavý členok, ošetrený na traumatologii (rtg negat.). Tohto času pretrváva bolestivosť a opuch členka a klenby chodidla v stoji a pri chôdzi. Kontrolné vyšetrenie na ortopedickej ambulancii: JMR známky postraumatickej synovitidy m. tibialis posterior s odporúčaním operačnej plastiky m. tibialis posterior s účelom stabilizácie klenby chodidla. Pacient sa pokúša o konzervatívne riešenie problému.

 obj.: inšpekcia: hyperstenický habitus, posun ťažiska doprava a dopredu úhybového charakteru (odľahčenie)

chôdza antalgická s odľahčením LDK zníženou propulziou lýtka a neschopnosťou záťaže a bolesťou pri prenose váhy na ľavé chodidlo

palpačne: výrazná svalová hypotónia, opuch mediálneho maleolu mäkkého (vodného) charakteru, palpačná citlivosť mediálneho aspektu členka

Pruženie: výrazné zvýšenie translačných pohybov všetkých kĺbový spojení oboch ČK symetrického obrazu, „vodného“ charakteru s nálezom kĺbovej hypermobility až instability kĺbov chodidla s akcentáciou v kĺboch pozdĺžnej klenby. Pruženie je nebolestivé! Kompresia v vylúčením gravitácie negat., Kompresia vo vertikále pozit.

Neuromuskulárne testy: zhoršenie koaktivačnej súhry m. tibialis anterior a m. tibialis posterior pri udržiavaní supinácie vo frontálnej rovine. Bolestivosť pri váhonosnej záťaži v stoji na 2 DK. Pri prenose váhy na LDK neudrží (giving way) s mediálnou stability členka, takisto bolestivosť a nestabilita počas propulzie (stoj na špičkách) a stoji na 1DK: neudrží

 Analýza: v popredí nálezu dominuje valgózna instabilita ATC l.sin s reaktívnou synovitídou provokovanou váhonosnou záťažou. Keďže bezprostredne po úraze nedošlo k imobilizácii členka a odľahčení, došlo k poruche propriocepcie LDK s narušením statiky. Výsledkom bol rozvoj chronickej (udržiavanej) synovitídy kĺbových spojení chodidla, ktoré vytvárajú pozdĺžnu klenbu a nosného talokrurálneho kĺbu. Mediálna a predozadná instabilita členka spôsobila poruchu váhonosnej funkcie a podporila tvorbu synoviálneho výpotku prejavujúceho sa tvorbou opuchu po záťaži a prehĺbením designalizácie svalov DK.

Stratégia terapie v úvode je zameraná na odľahčenie končatiny v zmysle váhonosného zaťaženia, kým nedôjde k upokojeniu synovitídy s prísne postupným dávkovaním záťaže, ktorá umožní správnu absorbciu tlaku a ťahu v stoji a pri chôdzi. Uvedené intervencie neviedli k upokojeniu synoviálnej reakcie súhlasíme s operačným riešením s cieľom bočnej stabilizácie klenby chodidla.  

 Th.: balančný a proprioceptivny tréning, stabilizácia členka s nízkou záťažou – kompresia pri cvičení provokuje bolesť, preto odporúčame tyzden v akútnom managemente (RICE) a chôdzu s odľahčením (2FB), NSA na upokojenie synoviálnej reakcie s postupnou váhonosnou záťažou.

Kontrola o 3 týždne: napriek odľahčeniu a postupnému zaťažovaniu chodidla pretrváva synoviálna reakcia s produkciou opuchu a nemožnosťou udržania váhonosnej záťaže. Pacientovi odporúčame operačné riešenie s cieľom stabilizácie klenby nohy.

 

Ako hodnotíte tento článok?
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.