Chôdza a rytmus

Život človeka ja rytmický. Odohráva sa v cykloch. Kruh, sínusoida je prirodzeným tvarom, ktorý udáva rytmus. Striedanie ročných období, dňa s nocou, spánku s odpočinkom. Sme súčasťou kratších alebo dlhších cyklov… Rytmus cyklického pohybu. Rytmus dýchania. Rytmus srdca. Rytmus kroku.

Pravidelná, nudná monotónnosť dáva pocit bezpečia. Zdanlivá monotónnosť nie je nemenná. Je vyjadrením vnútorného rytmu. Pomalá zmena, ktorú zažívame reaguje na vonkajšie a vnútorné podnety. Je to prirodzené kolísanie vedomia. Zmena stavu, aj keď navonok všetko ostáva rovnaké, vo vnútri sa odohráva zmena.

Opakovanie. Zážitok sa stáva časom zmenený, no nadobúda vlastný, obohacujúci rozmer. Raz hore, raz dole. Zlepšenie, zhoršenie. Cyklická zmena stavu, ktorej kultúra prisudzuje rôzne prívlastky. Pozitívny – negatívny.  Po búrke prichádza vyjasnenie. Prekonávame sami seba, adaptujeme sa novej situácii. Posúvame sa vpred.

Nebojme sa opakovaných trás. Nebojme sa návratu. Opakovanie umožňuje vnímať rôzne kvality. Vnímať zmenu okolia a zmenu seba, vytvára predpoklad bytia. Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Rieka je už iná a aj ty už si sa zmenil.  „Panta rhei“

Ako hodnotíte tento článok?
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

1 comment for “Chôdza a rytmus

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.