prvé COVID skúsenosti

Long COVID je skutočnosť. Ľudia trpia a potrebujú pomoc. My potrebujeme viac skúmať a zomknúť svoje sily, koncentrovať sa na podstatné a ucíť sa od pacientov. Jedna stratégia, plán nestačí. Každá osoba vyžaduje rôzny prístup.

V čase bez lieku nastupuje stratégia ”lieč čo nájdeš” V základe to znamená zhodnoť a ovplyvňuj symptómy, ktoré vidíš. Nevieme všetko. Vieme nič. Nepotrebuješ vedieť presne ako pomôcť. Skúsenosť je prvoradá, až potom nasleduje plne pochopenie priebehu.

V modernej histórii sme nezažili mediálne bombardovanie príbehmi o intenzívnej starostlivosti, umelej ventilácii a smrti v priamom prenose.  Skoro každý pacient po COVIDe vykazoval poruchu autonómneho systému. Nevedeli vypnúť sympatikotonus. Konštantný  „fight or flight“ s nízkou aktivitou „rest and digest“. Odchýlky variovali od ľahkých miernych symptómov až po dysautonómiu.  Posturálna ortostatická tachykardia, závrate, problémy s močením, trávením, dyzestézie, zrakové poruchy, inými slovami kardio respiračné, gastrointestinálne alebo neurologické symptómy: spektrum- tenzná reakcia s autonómnou dysreguláciou.

Je to akoby COVID rozkýval autonómny systém. Nevieme, či je to pôsobením samotného vírusu alebo v reakcii organizmu. Veľká časť pacientov sa prezentuje únavou. Nie všetci. Je to len únava? Hýbali sa už v únavovom kruhu predtým?

Nakoniec je tu porucha dychového vzorca

Každý pacient, ktorého som vyšetroval po COVIDe dýchal biedne. Všetci po zápale pľúc. Keď sa prekopávam minulosťou, zisťujem že už predtým to nebolo o mnoho lepšie. Kladiem cielené otázky. Veľa pacientov prisvedčuje: už predtým mi ľudia vraveli- si v poriadku? čo toľko vzdycháš? Už nevládzeš? Časť populácie ma určitú formu dychovej dysfunkcie aj bez COVIDu.

Je zaujímavé, že máloktorý pacient si uvedomuje respiračnú dysfunkciu, dokonca aj celkom viditeľnú a významnú. Aj keď podvedome cítia, že niečo nie je v poriadku. Skutočne, keď sme merali frekvenciu dýchania, väčšina to hodnotila normálne, pričom dýchali skoro dvakrát tak rýchlo ako to potrebovali!!!

 Netrénovanému oku zdá byť všetko v poriadku. Skúsme sa dostať pod povrch. Respiračná dysfunkcia sa odlišuje osoby od osoby: niektorí majú klasické hyperventilačné prejavy (dýchajú vyššou frekvenciou 15-25/min do horného hrudníka), alebo je dýchanie je uťahané, neekonomické. Niektorí po výzve masívne nadychujú veľké objemy vzduchu, svaly sú preťažené. Prítomná dychová asymetria. Niektorí nedokážu zadŕžať dych na 2-3 sekundy (CO2 intolerancia), niektorí majú  značnú slabosť dýchacích svalov vyžadujú nádychový trenažér. Niektorí majú kombináciu všetkého.

Čo môžem najlepšie urobiť? Upravím dychový vzorec Narušený dychový vzorec veľmi dobre reaguje a dá sa relatívne ľahko upraviť.

Osvedčuje sa „schladiť“ vegetatívny systém abdominálnym dýchaním s predĺžením expíria a pokúsiť sa upokojiť tepovú frekvenciu. Navodiť prirodzené FLOW.

Po úprave dychového vzoru dochádza spravidla k ústupu mnohých nepríjemných symptómov, čo im umožňuje normálnu mobilizáciu a postupný návrat k pôvodným aktivitám. Je to dlhší proces – týždne skôr ako dni.

…malé víťazstva sa počítajú…  

 

 

Ako hodnotíte tento článok?
5 votes, average: 4,00 out of 55 votes, average: 4,00 out of 55 votes, average: 4,00 out of 55 votes, average: 4,00 out of 55 votes, average: 4,00 out of 5 (5 votes, average: 4,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

4 comments for “prvé COVID skúsenosti

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.