S-tvar vs. C-tvar

 

S – tvar chrbtice považujeme za fyziologické zakrivenie.

Ontogeneticky: Krčná lordoza sa vyvíja pri zaujatí prvého oporného trojuholníka o lakte (I. trimenon) a drieková lordoza pri opore na vystreté lakte (II. trimenon). Podotýkam, že opora a verikalizacia sa vytvára z polohy na bruchu.

Ako spime?

Deti spia spravidla na bruchu, v dospelosti sa pretáčame na bok a na starobu viac menej na chrbte. Spýtajte sa Vašich starších pacientov kedy poslednýkrát ležali na bruchu.

Je dôležité ležať na bruchu?

Pre našu chrbticu určite áno. Na bruchu je chrbtica v S-ku, je uzamknutá…okrem toho je na bruchu uľahčený výdych, čím dosahujeme lepšiu svalovú relaxáciu. Nevýhodou môže byť nadmerná rotácia chrbtice.

Čo nám bráni ležať na bruchu? Prečo sa vekom dostávame na bok?

Hlavne je za tým naše brucho. S zväčšovaním brucha sa nám dýcha ťažšie. výrazne sa zvyšuje inspiračný tlak, pociťujeme dychový diskomfort, ustupujeme a ocitáme sa v polohe na boku. Pozor, aj v polohe na boku môžete byt C-skoví alebo S-koví.

Čo sa deje v polohe na chrbte?

Chrbtica sa otvára, nádych sa uľahčuje, keďže sme bez odporu podložky…ale predná časť brucha a hrudníka signálne vyhasína.

Kedy je dobré C-čko?

Keď ste v kríze. Potrebujete sa hojiť, stabilizovať, znížiť dychovú tieseň. Keď chcete rásť, tonizovať, byť dynamický, zlepšovať nádychovú kapacitu, preferujte S, keď chcete odpočívať po záťaži preferujte C.

Zásada

Minimálne ½ hodiny denne ležať na polo/bruchu.

 

Ako hodnotíte tento článok?
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.